Держзамовлення для критичних спеціальностей та грантова система для решти
top of page

-90% на підготовку до НМТ
Сьогодні ефективна підготовка доступна кожному 11-класнику!

Обложка Facebook-события 1920x1080  пикс

Держзамовлення для критичних спеціальностей та грантова система для решти


ВРУ ухвалила у першому читанні Проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам" (№ 10399).


Зміни у фінансуванні здобуття вищої освіти націлені на те, щоб відійти від застарілого розподілу бюджет/контракт та впровадити більш справедливий розподіл держкоштів для здобувачів вищої освіти.


Проєкт закону передбачає такі зміни у фінансуванні здобуття вищої освіти:


🔸 Повна бюджетна підтримка збережеться лише для критичних для держави спеціальностей: вчителів, лікарів, військових, інженерів певних спеціальностей та ін. Студентів цих спеціальностей держава забезпечить першим робочим місцем після випуску.


🔸 Для решти спеціальностей бюджетна підтримка буде лише частковою — вступники отримуватимуть державні гранти. Такий підхід дозволить забезпечити більш цільовий розподіл бюджетних коштів.


🔸 За результатами ЗНО (НМТ) вступники отримуватимуть певну суму грошей у вигляді гранта та самостійно вирішуватимуть, на навчання в якому університеті їх використати. Уряд визначатиме розмір гранту. На цей час діапазон грантового фінансування складає від 15 до 50 тис. грн.


🔸 Для здобувачів вразливих категорій зберігається система пільг — вони навчатимуть за кошти держзамовлення.


🔸 Зміна механізму пільгового кредитування, де оператором видачі кредитів та їх повернення буде банк, а не заклад вищої освіти.


Якщо бажаєте детальніше ознайомитися з проєктом, переходьте сюди.


⚡️ Учні 9-11 класів мають можливість пройти "Пробне НМТ.Онлайн" безоплатно від ЯвКурсі. Протестуйте свої знання, щоб зрозуміти свій рівень знань.



520 переглядів0 коментарів
bottom of page